Kök gelişimini tamamlamamış genç sürekli diş; çürük, enfeksiyon veya travmaya bağlı olarak canlılığını yitirirse kök gelişimini tamamlayabilmesi amacıyla apeksifikasyon tedavisi uygulanır.
Uygulamanın ilk aşamasında dişe lokal anestezi uygulaması yapılmalıdır. Dişin içi dişe özel olarak kullanılan hassas aletlerle temizlenir. Bu uygulamada diş ve doku dostu maddeler ile kök gelişiminin devam etmesi sağlanır. Tedavinin belli aşamalarında ise röntgen çekimi gerekmektedir. Apeksifikasyon tedavileri, düzenli kontrol gerektiren tedavilerdir. Kök ucu kapanana kadar, uzun süre (6 ay- 2 seneye kadar) bu düzenli kontrollerin yapılması gerekir. Eğer gerekiyorsa diş içerisine yerleştirilen maddeler bu kontrol seanslarında yenilenmektedir. Tedavilerin başarısı hasta uyumu ve hastanın tedaviye devamı ile doğrudan ilişkilidir. Tedavi sırasında ya da sonrasında ağrı, şişlik, enfeksiyon ya da ağız açmada güçlük nadiren görülebilir şikayetlerdir. Başarısız olunduğunda farklı tedavi seçenekleri gerekebilmektedir.
Tek seans apeksifikasyon tekniği, uzun süreli KH apeksifikasyonuna alternatif diğer tedavi yöntemidir. Bu teknikte kök ucunun 4 mm’lik kısmı biyolojik bir materyalle kapatılır. Kanal dolgusunun yapılabilmesi için bir bariyer oluşturulur. Tek seans apeksifikasyon, kısa tedavi zamanı sağlaması nedeni ile son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir yöntem olmakla beraber, bu teknik apekste kalsifiye doku oluşumunu ve kök gelişiminin devam etmesini sağlayamamaktadır. Son yıllarda kök ucu kapanmamış ve canlılığını kaybetmiş genç sürekli dişlerin tedavisinde; kök gelişiminin devamlılığını sağlayarak hem kök duvarlarının kalınlaşmasını sağlamak, hem kök uzunluğunun artmasını teşvik etmek hem de dişin canlılığını geri kazandırmak amacıyla rejeneratif (yenileyici) yeni yaklaşımlar geliştirilmiştir.
Apeksifikasyon tedavisindeki temel amaç; kök kanalının apikalindeki granülasyon dokusu hücrelerinin formatif aktivitelerini korumak ve stimule etmektir. Bu sayede apikal açıklıkta kalsifiye doku oluşması amaçlanmakta ve sonrasında dişin daimi kanal dolgusu yapılabilmektedir.