Periodontoloji
Frenektomi

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Periodontoloji
Frenektomi Nedir?

Dudak, dil ve yanak dokularını birbirine bağlayan yumuşak dokuya frenulum denir ağız içinde üst ve alt orta kesici dişlerin arasında, yanakla arka dişlerin arasında dilin altında yer almaktadır.
Frenulum herkeste değişkenlik gösterebilirken, ağız içerisinde birden fazla biçimlerde bulunabilir. Sadece dilin altında bulunmamakla beraber, üst dişlerle dudak, yanakta arka bölgede birden fazla yerde bulunabilir. Çoğunlukla çocuklarda dil bağı, dilin hareket kısıtlamasına neden olabilmektedir. Önüne geçilmediği takdirde dil bağı, ileriki zamanlarda konuşma bozukluğu, diş eti ve ortodontik sorunlara neden olabilir. Bebeklerde ise dudak bağı, üst dişlerin konumlanmasına ve dişler meydana gelirken aralarında boşluk oluşmasına neden olabilir. Olması gerekenden kalın veya uzun dokulara, ileride daha büyük sorunlara neden olmaması adına müdahale edilmesi gerekmektedir.
Frenektomi, frenulum dokusunun alınmasına denir. Frenektomi son teknolojik cihazlar sayesinde kolay ve kısa zamanda yapılır. Bölgeye lokal anestezi yapılır, kişi herhangi bir ağrı hissetmemektedir.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
Frenulumlar Hangi Durumlarda Ağız Sağlığı İçin Risk Oluşturur?

Frenulumlar özellikle normalden büyük ve kalın oldukları zaman ve dişin kenarına yakın bağlandıkları zaman diş etini aşağı çekerek diş etinin çekilmesine ve diş etki hastalığına sebep olabilir.

Dil altında bulunan normalden büyük ve kalın frenulumlarda özellikle küçük çocuklarda konuşma problemlerine sebep olabilir.

Üst ve alt ön dişlerin kuran düzeyine yakın bağlanan normalden kalın frenulumlar, bu iki dişin arasının açılmasına neden olabilir. Aranın açılması ise görüntüyü olumsuz etkileyerek estetik sorunlara neden olur

Frenulumlar Fonksiyon ya da Estetik Olarak Problem Çıkarttıklarında Neler Yapılır?

Frenulumlar diş eti çekilmesi ve diş eti hastalığı oluşturabilecek şekilde diş eti kenarına yakın olduğunda o bölge ile olan bağlantısının kesilmesi gerekmektedir.

Özellikle üst ve alt kesici dişlerin arasında yer alıp dişlerin aralanmalarına neden olduklarındaysa, önce frenulum uzaklaştırılmalı ve ardından dişlerin birleşmesi amacıyla ortodontik tedavi uygulanmalıdır.

Frenulum Nasıl Uzaklaştırılır?

Frenulum frenektomu denilen bir yöntemle yapılır. Frenektomi işlemi gelişen teknoloji sayesinde artık çoğunlukla lazerle yapılmaktadır. Bu da işlemin hem kısa hem de ağrısız kanamasız olmasını sağlar. Ancak bağın çok büyük ya da derin olduğu hallerde cerrahi olarak çıkartılması ve dikiş atılması gerekmektedir.

İşlem Sonrası Acı Hissedilir Mi?

Frenektomi işlemi lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede işlem anında herhangi bir ağrı hissedilmez. Cerrahi ardından da özenli bakım ve ilaç kullanımıyla anlamlı bir ağrı hissedilmez.

Frenektomi İşleminin İstenmeyen Etkileri Var Mıdır?
  • Frenektomi sonrası iz kalmaz.
  • Bu işlemin konuşma üzerinde negatif yönde bir etkisi yoktur.

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2025 Dentius Klinik All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image