Frenulumlar özellikle normalden büyük ve kalın oldukları zaman ve dişin kenarına yakın bağlandıkları zaman diş etini aşağı çekerek diş etinin çekilmesine ve diş etki hastalığına sebep olabilir.
Dil altında bulunan normalden büyük ve kalın frenulumlarda özellikle küçük çocuklarda konuşma problemlerine sebep olabilir.
Üst ve alt ön dişlerin kuran düzeyine yakın bağlanan normalden kalın frenulumlar, bu iki dişin arasının açılmasına neden olabilir. Aranın açılması ise görüntüyü olumsuz etkileyerek estetik sorunlara neden olur
Frenulumlar diş eti çekilmesi ve diş eti hastalığı oluşturabilecek şekilde diş eti kenarına yakın olduğunda o bölge ile olan bağlantısının kesilmesi gerekmektedir.
Özellikle üst ve alt kesici dişlerin arasında yer alıp dişlerin aralanmalarına neden olduklarındaysa, önce frenulum uzaklaştırılmalı ve ardından dişlerin birleşmesi amacıyla ortodontik tedavi uygulanmalıdır.
Frenulum frenektomu denilen bir yöntemle yapılır. Frenektomi işlemi gelişen teknoloji sayesinde artık çoğunlukla lazerle yapılmaktadır. Bu da işlemin hem kısa hem de ağrısız kanamasız olmasını sağlar. Ancak bağın çok büyük ya da derin olduğu hallerde cerrahi olarak çıkartılması ve dikiş atılması gerekmektedir.
Frenektomi işlemi lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede işlem anında herhangi bir ağrı hissedilmez. Cerrahi ardından da özenli bakım ve ilaç kullanımıyla anlamlı bir ağrı hissedilmez.