Muayene, hastanın ağız içerisindeki olası problemlerin belirlenmesi ve buna göre de tedavi planlanmasının yapılması, hastanın diş ve diş eti sağlığı için ihtiyaçların belirlenmesi gibi önemli teşhislerin konulmasını sağlar. Bu nedenle, diş muayenesi gereklidir.
Diş ve diş eti sağlığı için düzenli olarak diş muayenesi yapılmalıdır.
Peki, bu düzen nasıl olmalı?
Muayene için 6 ayda bir diş hekimine gidilmeli ve kontroller yapılmalıdır. Muayene diş, diş eti ve ağızda gerçekleşebilecek hastalıkların önceden teşhis edilmesini sağladığından teşhis edilen hastalıkların tedavisine başlanır.
Diş muayenesi, çocuklarda çok daha önemlidir. Çünkü çocuklar süt dişlerini döker ve kalıcı dişlerini çıkartırlar. Bu dönemde (6-8 yaş) oluşabilecek sorunları önlemek adına çocuklarda diş muayenesi daha önem taşır.
Çıkarttıkları kalıcı dişlerini korumak adına düzenli aralıklarla diş hekimine gidilmeli ve kontrol ettirilmelidir. Eğer, kontroller arasında bir hastalık teşhis edilirse erken teşhisten dolayı çocuklar daha rahat ve konforlu tedavi görürler.
Çoğu kişi, muayeneye dişinde veya ağız içerisinde bir ağrı olduğunda başlar. Halbuki bu çok yanlış bir durumdur. Diş muayenelerine çocukluktan başlanıp, düzenli aralıklarla devam edilmelidir. Gittiğiniz diş hekimi, sizin için en doğru aralığı belirlemektedir. O yüzden, aralıklar atlanmamalıdır.
Ayrıca, dişlerinizi fırçalarken kan tükürme veya ağzınızın içerisinde gerçekleşen herhangi bir farklı olay hafife alınmamalıdır. Bu tür semptomlar daha ciddi hastalıkların başlangıcı olabilir.
Diş hekimliğinde diş, diş eti, ağız ve çevrelerindeki dokularla ilgili hastalıkları, bu hastalıkların teşhis ve tedavisini inceleyen dala denmektedir.
Aynı zamanda hastaların diş muayenesi için ilk başvurdukları alan olması nedeniyle halk arasında ‘ilk muayene’ olarak da bilinmektedir.