Ağız kokusu çoğunlukla patolojik ve fizyolojik olarak ikiye ayrılır.
Fizyolojik Ağız Kokusu
Bu tür ağız kokusunun nedenleri kısaca; düzgün fırçalanmamış dişler, iyi temizlenmeyen ağız boşluğu, ağızdaki çürük dişler, diş ve diş eti problemleri, sigara tüketimi diyebiliriz. Kokuyu engellemek adına sürekli olmamakla beraber çinko değeri yüksek ağız gargaraları yapılabilir. Ayrıca doğru bir şekilde dil sırtını fırçalamak ve sakız çiğnemek de etkili olabilir.
Patolojik Ağız Kokusu
Bu tür ağız kokusuna sahip olan hastalar, ağızlarındaki kötü kokuyu fark edemezler. Kokunun sebepleri; kirli takma dişler, dil tabakasındaki ve takma dişlerdeki kirlilik, dişlerin arasındaki yemek artıkları, ağız içi yaralar, ağızdaki tükürük miktarında azalma olabilir. Kokunun tedavisi, tipine göre gerçekleştirilir.
Tip 1- Bu tipteki hastalar, ağız kokusunu kendileri fark edip diş hekimine başvururlar.
Tip 2- Bu tipteki hastalar, ağız kokusunu kendileri fark etmezler. Çevrelerindeki insanlar fark eder ve hasta hekime başvurur.
Tip 3- Bu tipteki hastalar, ağız kokusunu kendileri fark etmezler fakat çevrelerindeki insanlar da fark edemezler. Bu yüzden düzenli olarak diş hekimine gitmek önemlidir. Diş hekimi kokuyu fark eder ve kokunun kaynağına göre yapılması gerekeni yapar.
Halitometre adı verilen cihaz ile yapılan ölçümün adıdır. Ağız kokusu tedavisinin planlanmasında ve tedavide ne kadar başarı sağlandığını anlayabilmemizde işe yarar.
Halitosis tedavisi, diş hekimliğinin ana dallarından biri olan periodontoloji alanına girmektedir. Bu yüzden hastaların bu bölüme başvurması gerekmektedir.