Çene ekleminde ağrı, kilitlenme, ağzı açamama ve kapayamama gibi durumlarda artrosentez yani çene eklemi yıkama işlemi önerilmektedir. Ağrı yapan salgıları ortamdan uzaklaştırmak, diskin hareketini engelleyen negatif basıncı ortadan kaldırmak ve basınçlı sıvı vererek ufak yapışıklıkların ortadan kalkmasını sağlamak amacıyla artrosentez uygulaması yapılabilir.
Çene eklemi yıkama işlemi yapılmadan önce müdahale edilecek bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Lavaj yani yıkama olarak isimlendirilebilecek bu işlemde; çene eklemine, kulak önü bölgesinden eklem boşluğuna iki adet iğne ile girilir. Bir iğneden verilen steril serum fizyolojiğin diğer iğneden çıkması sağlanır. Diş hekimlerimiz müdahale sonrasında eklem içerisine ilaç enjeksiyonu yapabilir. Genellikle eklem içinde azalan eklem sıvısını arttıran ve kayganlaştırıcı etkisi ile disk hareketini kolaylaştıran hyalüronik asit enjeksiyonu yapılır. Lokal anestezi süresi de dahil edilerek, işlem süresi ortalama 30-40 dakikadır. Unutulmaması gerekir ki, işlem süresi çenedeki sıvının tamamen çıkartılmasına ve bu bölgede ne kadar sıvı biriktiğine bağlı olarak değişebilir.
Uygun şartlar altında ve alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılan çene eklemi yıkama uygulamasının komplikasyon riski çok düşüktür ve oluşabilecek komplikasyonların çoğu hafif ve geçicidir. Müdahaleden sonra yüz kaslarında 1-2 saat süren hareketsizlik olabilir. Müdahale edilen bölgede hafif bir şişlik olabilir, genellikle aynı gün geçer.