Periodontoloji
Diş Beyazlatma

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Dentius-Klinik-4.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Periodontoloji
Diş Beyazlatma

Çeşitli sebeplerle dişlerin yapısına (dentin tabakasında ve mine) temas eden renklenmelerin giderilerek dişlerin önceki tonu göre beyazlatılması işlemine diş beyazlatma ya da bleaching denir. Dişlerin doğal renkleri gün geçtikçe koyulaşır. Diş taşı temizliği polisaj yapılarak dişte meydana gelen renkleşmeler giderilebilir. Fakat bu yolla giderilemeyen renklendirmelerin giderilmesi ya da kendi renginin birkaç ton açılması olasıdır. Bu dişlere porselen vb. yaptırmak yerine daha koruyucu bir metot olan beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu metot sonunda dişler vaziyetine göre 8-10 tona kadar açılabilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Klinikte diş hekimi tarafından kontrollü bir biçimde uygulanan tekniktir. Tüm yumuşak dokuların ışıkla sertleşen bir bariyerle izole edilmesinin ardından, beyazlatma jeli dişlere uygulanır ve ışıkla aktive edilir. İstenilen beyazlığa erişinceye kadar işlem yinelenebilir. Bu biçimde bir hafta arayla iki seans yapılır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma
Diş hekimi kontrolünde hastanın evde kendi uygulayacağı tekniktir. Hekim tarafından dişlerin ölçüsü alınarak laboratuvara verilir. Alınan bu ölçüden, kişiye özgü, dişlerin üzerine tam oturan ince bir plak hazırlanır. Plağın içine geceleri yatmadan önce diş beyazlatma jeli uygulanarak plak dişlere takılır. Beyazlatma işlemi uykuda gerçekleşir. Tedavi süresi 1- 2 haftadır.

Kombine Diş Beyazlatma
Renklenmenin derecesine bağlı olarak kombine veya bir diğer adıyla tüm diş beyazlatma uygulaması için kullanılacak lazer veya diğer tedavi ekipmanları ile uygulama süresi değişkenlik gösterebilir. Diş beyazlatma tedavisi kişiye göre ayarlanır.Tüm dişler için beyazlatma işlemi ev ve klinik tipi beyazlatma yöntemlerinin birlikte kullanılmasıdır. Bazı diş renklenmelerinde iki yöntemin uygulanması ile ancak istenen beyazlık tonu elde edilebilmektedir. Son yıllarda en çok tercih edilen yöntem lazerle diş beyazlatmadır.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Dentius-Ankara-6.png
Hangi Durumlarda Kombine Diş Beyazlatma Uygulanmaz?
  • Geniş pulpalı dişlere,
  • Aşırı aşınmış eroziv dişlere,
  • Ağızda porselen kron gibi restorasyon olması hallerinde,
  • Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda,
  • Hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit alerjisi olan kişilerde,
  • Ağız hijyeni kötü olan kişilerde uygulanmaz.

Ayrıca:

  • Dentini ve dişlerde mineyi ilgilendiren yapısal bozukluklar varsa (amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta)
  • Aşırı hassas dişleri olan hastalarda (hassasiyet giderici tedaviler uygulanmasından sonra beyazlatma yapılabilir.)
  • İleri boyutta tetrasiklin lekeleri olanlarda
  • Dişlerinde kırık, çatlak, çürük olanlarda
  • Diş etleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde beyazlatma işlemi yapılmamaktadır.

Tüm dişler için beyazlatma, beyazlatma jelinin ısı veya ışık ile aktive edilmesi ile yapılır. İlk olarak diş yüzeyindeki diş taşları ve dış renkleşmeler temizlenir. Ardından diş etlerine beyazlatma jelinin değmesini engellemek için koruyucu bir jel sürülür. Beyazlatma ajanı diş yüzeylerine uygulanır ve 20-30 dakika süreyle aktive edilir. Genellikle 3 – 4 seans içinde istenen beyazlık elde edilir. Lazerle diş beyazlatmanın ardından hasta günlük hayatına kısa süre içinde döner.

Lazer ile Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma işleminin lazer ile yapılmasının en büyük avantajı çok kısa sürede gerçekleşmesidir. Tüm yumuşak dokular bariyerle izole edilmesinin ardından yaklaşık 4 dk. gibi kısa bir zaman içinde işlem tamamlanmaktadır.

Diş Beyazlatma Zararlı Mıdır?

Diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma işleminin hiçbir zararı yoktur. Beyazlatma sonrası diş hekiminin florür uygulamaları ile işlem daha da güvenilir olmaktadır. Eczanelerde satılan beyazlatıcı ürünler dişlere zarar verebilir.

Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Bütün beyazlatma jelleri az ya da çok hassasiyete neden olabilir. Bu, kişiden kişiye değişkenlik gösterir, soğuk ya da sıcak içeceklerle beraber gelişebilir. Hassasiyet halinde diş hekiminin uygulayacağı topikal florür bu diş hassasiyetini azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca hassasiyeti azaltmak amacıyla içerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları kullanılabilir.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Süre Etkilidir?

Beyazlatma işleminden sonra dişlerin rengi asla başlangıçtaki rengine dönmez. Fakat bir miktar renkleşme 6 ayla 2 yıl arasında meydana gelir. Beslenme alışkanlıklarımız renklenmeyi etkiler. Beyazlatma işleminden 6 ay sonra kontrol edilmeli, gerekirse diş taşı temizliği, polisaj ve bir kez ev tipi beyazlatma önerilir.

Bizimle İletişime Geçin

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image