Botox (ya da botoks) işlemi öncesi, hastanın aktif hareketlerle beraber üst dudak ve diş arasında kalan diş etinin görünen kısımları belirlenir. Enjeksiyon, bu yerlerde belirlenen kaslara uygulanır. Botoks işlemi için botulinum toksin tip A adı verilen bir protein kullanılmaktadır. Bu protein, clostridium botulinum adı verilen bir bakteri tarafından meydana gelir. Botulinum toksin, tekrarlayan yüz hareketlerinden ve mimiklerden dolayı oluşan hat ve kırışıklıkların yok edilmesinde etkili olan bakteriyel kökenli bir toksin tedavisidir. Botulinum toksin işlemi diş gıcırdatma, diş sıkma ve mimik kaslarının düzeltilmesi amacıyla kullanıldığı gibi gummy smile tedavisi için de uygun bir tekniktir.
Gülümserken diş etlerinin rahatsız edici düzeyde görünmesi, farklı sebeplere dayandığını, tedavi yöntemlerinin de buna göre değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Şimdi bu farklı tekniklere değinelim.
Diş eti dokusunun büyümesi iltihaptan kaynaklanıyorsa; diş hekimi, bir ölçeklendirme ve kök planlama tedavisi yapabilir. Esas mesele tedavi edildiğinde, diş etinin lazerle şekillendirilmeye uygun olup olmadığıdır.
Diş eti çizgisini yükseğe taşımak amacıyla bu işlemde, lazer teknolojisi kullanılarak diş eti küçük şeritler olarak çıkarılır. Lazer sayesinde operasyon sırasında kanama minimize edilir, iyileşme maksimuma çıkarılır.
Gülüşün bozulmasına hiperaktif üst dudak kası neden oluyorsa; diş hekimimiz, botoks tavsiye edebilir. Botoks, dudağı yukarıya çeken kaslara uygulanır ve kasların fonksiyonunu azaltır. Bu teknikle üst dudağınızın daha aşağıda durması sağlanır.
Bu teknikle bölgesel olarak dudak ve diş eti arasındaki serbest alanın daraltılması amaçlanır. Böylelikle dudak daha az hareket edecek ve buna bağlı olarak istenmeyen görünümde azalma olacaktır. Çok ileri bir cerahi olmasa da estetik bir operasyon olduğundan hassasiyet önemlidir. İhtiyaç halinde yine diş eti operasyonlarıyla desteklenerek dahi iyi sonuçlara ulaşılabilir.
Her botoks işlemi belirli bir zamana kadar etkisini sürdürür. Çünkü vücut emiliminden kaynaklı olarak botoksun baki kalması olanaksızdır. Düzenli aralıklarla bu işleme başvurmak gerekmektedir.
Botoks işleminin kalıcılığı 3-6 aydır. Etkinin sürmesi için enjeksiyonlara devam etmek tavsiye edilir. Gummy smile botox için ortalama süre 4 aydır. Fakat kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Örneğin bazılarında 3 ay bazılarında 6 aya kadar etkisi devam etmektedir.
Bu ürün cilde enjekte edildiğinde, enjeksiyon bölgesinde az da olsa morarma ve şişme olasılığı vardır. Bu normal ve geçici bir yan etkidir. Zaman ile geçer. Hafif basınç uygulanması ve işlemden sonra etkilenen bölgeye buz kullanılması şişliğin ve morarmanın azalmasına yardımcı olur. İhtiyaç duyulursa tedavi gününde kapatıcı uygulanabilir.