Endodonti
Kök Kanal Tedavisi

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Endodonti
Kök Kanal Tedavisi

Öncelikle dişin yapısından bahsedelim. Dişin içeriden dışarıya doğru tabakalarına baktığımızda pulpa, dentin ve mineyi görürüz. Diş merkezindeki doğal boşluğun ismi ise kök kanalıdır. Pulpa ise kök kanalı içindeki yumuşak dokuya verilen isimdir. Pulpa dişi besleyen kan damarları sinirler bakımından oldukça zengindir. Özellikle kök kanalı tedavilerinin uygulandığı ana bilim dalına endodonti denir.
Dişte meydana gelen çürümeler zamanında tedavi edilmezse çürük diş köküne, derine doğru ilerler ve dişteki sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Eskiden pulpa tabakasına kadar ilerleyen dişin kurtarılamayacağı, çekilmesi gerektiği düşünülürdü. Artık günümüzde pulpa tabakasının içi temizlenip dolduru Kanal tedavisi, enfekte olmuş veya çürümüş dişlerin onarılması yoluyla tedavi şeklidir. Dişin sert dokusunun içindeki doğal boşlukta bulunan, kök kanalı denilen yumuşak dokunun siniri çıkarılarak dişin içi temizlenir ve oluşan boşluk hekimin uygun gördüğü yöntemle doldurulur. Dişin sinirinin hasarlı olması durumunda canlılığını yitirmesi, enfekte olması durumunda ağrı yapan kısmın dişin içinden alınmasıdır.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
Kök Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
  • Hastada diş gıcırdatma varsa, çiğneme alışkanlıkları gibi fonksiyon dışı hareketler varsa, bu yüzden diş hasar gördüğünde uygulanır.
  • Dişte çürük vardır ve diş sinirine kadar ilerlemişse uygulanır.
  • Dişteki çürüğün diş sinirinin çok yakınına kadar ilerlemesi nedeniyle yapılan tedavi ve dolgulardan sonra hastada hala geçmeyen sıcak-soğuk hassasiyeti ve ağrıların tedavisinde uygulanır.
  • Hastada tedavi edilmiş bir çürüğün dolgusunun yeterli kalitede olmaması, dolgunun altından çürüğün tekrar etmesi durumunda uygulanır.
  • Diş travma görmüşse, bu travmanın sonucunda dişin canlılığı gitmişse uygulanır.
  • Dişte kaplama tedavisi yapılırken diş kesiminden sonra geçmeyen hassasiyet ve ağrılar olduğunda uygulanır.
  • Diş kırıklarında kırık hattı dişin sinirine kadar uzanıyorsa uygulanır.
  • Diş eti hastalığı seviyesi ilerlemişse, diş hasarı oluşmuşsa uygulanır.
  • Dişe daha önceden kök kanal tedavisi yapılmış ama başarı yakalanamamışsa uygulanır.
  • Estetik sağlamak amacıyla çapraşık dişlerin fazla olduğu durumların tedavisinde dişlere kaplama uygulandığında diş sıralamasında dışarıda kalan dişe uygulanır.
Kök Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kök kanal tedavisinin kaç seansta tamamlanacağında dişin durumu etken faktördür. Dişin kanal sayısı, enfeksiyon durumu, ağızdaki lokasyon belirleyicidir. Pulpada bir enfeksiyon yoksa ya da kist oluşumu yoksa tek seansta tedavi bitebilir. Fakat genel olarak diş enfekte olmuş halde gelir, bu durumda iki seans sürebilir. Kök kanal tedavisinin tek seansı 45 dakika kadar sürebilir.

Kök kanal tedavisi yapılmış olan diş, gerekli ağız ve diş sağlığı kurallarına uyulduğunda çok dayanıklıdır, ömür boyu kullanılabilir.

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image