Oral Diagnoz
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Oral Diagnoz
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları

Koruyucu diş hekimliği, diş hekimliğinin temelini oluşturur. Burada amaç dişlerin sağlıklı olarak ağızda kalmasını sağlayabilmektir. İlerleyen zamanla oluşabilecek dişsel sorunların koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile önlenmeye çalışılmasıdır. Koruyucu diş hekimliği diş çürüğü ve diş eti iltihabı gibi sıklıkla karşılaşılan ağız ve diş eti sorunlarını oluşmadan önce önlenmesine yönelik uygulamalardır. Dişlerde sorun varsa tedavisi yapılır, tedavinin başarısı görüldüğünde de desteklenerek idame ettirmeye çalışılır. İlk olarak önerilen altı ay aralarla diş hekimi muayene ve kontroller sağlanmalıdır. Bu sayede ciddi problemler varsa henüz ortaya çıkmadan engellenmiş olur. Altı ayda bir yapılan diş hekimi ziyaretleri uzun süreli ve uğraştırıcı zamanlardan korumaktadır.
Diş hekimliği hizmetlerini genel olarak ikiye ayırabiliriz:
1) Koruyucu diş hekimliği
2) Tedavi uygulamaları
Çocuklar için koruyucu diş hekimliği ilk dişin sürmesinden 6 ay sonra başlar ve ömür boyu devam eder. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları çocuğun ve tüm ailenin ağız ve diş sağlığını korumak için hekim ile anne-babanın işbirliği halinde olmasını gerektiren uygulamalardır.
Çocukluk Döneminde Koruyucu Diş Hekimliği;
• Çocuğun düzenli olarak diş hekiminin kontrolü altında olması,
• Çocuğun çürük risk değerlendirilmesinin yapılıp gerekli önemlerin alınması,
• Florit uygulamalarının yapılması,
• Düzenli olarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması,
• Diş ipi kullanma alışkanlığı,
• Çocuğun ağzındaki dişlerin gelişimi takip edilmesi,
• Parmak emme, tırnak yeme, emzik kullanımı gibi kötü alışkanlıkların tespiti ve önlenmesi,
• Koruyucu ve durdurucu ortodontik tedaviden yararlanma,
• Çocuğa uygun beslenme alışkanlığı kazandırma ve
• Son olarak da fissür örtücüler olarak sayılabilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde koruyucu diş hekimliği uygulamaları öncelikli olarak gerekli tedaviler yapılarak başlar. Ağız ve diş eğitimi vererek devam eder ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile son bulur. Bu uygulamalar da yetişkinlerde ve çocuklarda koruyucu diş hekimliğinin altın üçlüsü olarak bilinir.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?

Başlangıç olarak ağız içi sağlığını kötü etkileyen durumları ortadan kaldırmalı ve tedavi yoluna gidilmelidir. Genel olarak koruyucu diş hekimliği uygulamaları:

  • Fissür örtücüler
  • Flor Vernik ve Jel Uygulamaları
  • Bakteri Plak Boyamaları
  • Çürük Riski Testi
  • Diş Sıkma Şikayetlerinin Takibi
  • Ortodontik Tedavi olarak sayılabilir.

Ağız Bakımı – Fırçalama: Diş fırçası kullanımına bebeğin arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanabilir. İlk dişler ağızda göründüğünde temizlenmeye başlanmalıdır. Bu yaşlarda önemli olan çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerinin görünen ve ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysaki mikroplar, dişlerin ara yüzlerini ya da çiğneme yüzeylerinde daha kolay birikir. Bu nedenle fırçalamadan sonra ebeveyn kontrolü şarttır. Süt dişleri daima dişlere sürme rehberliği yaptığından dikkatle korunması gerekir.

Fissur Sealent (Fissür Örtücü): Koruyucu diş hekimliğinin temel tedavi yollarından biridir. Daimi (kalıcı, sürekli) dişlere, dişleri korumak amacıyla uygulanır. Tedavinin yararı ile süre doğru orantılıdır. Yani tedavi uzun zaman için düşünülürse, çok yararlı olan bir tedavi yöntemidir. Dişlerin çiğneme yüzeylerini örten ve dişleri çürüğe karşı koruyan akıcı kıvamda bir maddedir. Çoğunlukla azı dişlerine uygulanır. Bunun nedeni diş yapısı olarak girinti çıkıntılı bir formu olması ve bu girintilerde besin birikme ihtimalinin yüksek olmasıdır. İlk daimi diş için çürük riskini en aza indirme amacı güderek, çocuklarda ilk süren diş olan 6 yaş dişleri en sık fissür örtücü uygulanan dişlerdir. Fissur örtücü uygulama ile bu girintiler kapanır, çürük oluşması engellemeye çalışılır. Kesinlikle ağız bakımı bilinci tam gelişmemiş çocuklar için uygulanması gerekir. Yetişkinlerde de uygulanabilen bu tedavide diş yapıları gözlenmeli, derin pit ve fissürler varsa bu uygulama yapılmalıdır. Yapılan araştırmalarda fissür sealant uygulamasının diş çürüğü oluşumunu % 85 – 90 oranında engellediği söylenmektedir.

Flor Uygulaması: Flor madde olarak dişlerde çürüklere neden olan asit oluşumu aşamasında reaksiyona dahil olarak asit oluşumunu engeller. Süt ve sürekli dişler 15 yaşına yani dişlerin olgunlaşma yaşına kadar adeta bir sünger gibi yararlı ve zararlı şeyleri emmektedirler. Bu yaşa kadar uygulanan flourid uygulamaları hem diş çürüklerini önlerken hem de dişin yapısına katılıp bir dolgu malzemesinden ziyade dişi dış etkenlere karşı daha uzun süre korumaktadır. Çürük oluşumunu engeller. Ayrıca hassasiyet giderici özelliği de vardır. Uygun dozlarda, profesyonel bir ekip tarafından uygulandığında zarar vermesi mümkün değildir.

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Hangi Yaşlarda Uygulanır?

Koruyucu tedavi uygulamasında belirli bir yaş sınırlaması yoktur. Ancak bazı tedaviler diş sürmesine, değişmesine bağlı olarak şekil almaktadır. Örneğin çocuklarda süt dişlerindeki çürükleri önleyerek ileri yaşlarda meydana gelecek yer darlıkları, çapraşıklıkları engelleyebiliriz.

Yetişkinlerde diş çürüklerine derinleşmeden müdahale edilir, diş kaybı olması engellenmeye çalışılır. Hamile hastalar için de ayrı bir koruyucu uygulama süreci vardır. Hamilikte ilk 3 ay ve son 3 ay tedavi yapmaktan kaçınırız, eğer kesinlikle bir tedavi gerekiyorsa 2. trimestar dediğimiz orta 3 ay tercih edilir. İdeal olan hamilelik öncesi tüm diş tedavilerin bitirilmesidir.

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image