Ortodonti
Lingual Ortodonti

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ortodonti
Görünmez Diş Telleri Tedavisi Nedir?

Görünmez diş teli olarak da tanımlanan bu tedavide amaç diş çapraşıklarının ve bozukluklarının düzeltilmesidir. Lingual diş tedavisinde de düşünce yapısı diğer ortodontik diş teli tedavilerindeki düşünce yapısı ile aynıdır. Yani düşüncede dişe baskı uygulamak, bu baskıyla dişleri istenilen hizaya getirmek vardır. Ortodontik diş teli tedavisinde görünüş açısından oluşan sıkıntıyı ortadan kaldırmak amacıyla yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır. 1970’li yıllarda kullanılmaya başlayan bu yöntem günümüz teknolojisiyle daha da geliştirilmiş ve daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. “Lingua” kelimesinin Latincede dil demektir. Bu yöntemde diş telleri dişlerin iç kısımlarında olduğundan, dile temas ettiğinden adını buradan almıştır.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
Lingual Ortodonti Tedavisi Neden Tercih Edilir?

Lingual ortodonti diş telleri tedavisi hastanın dış görünüşünü etkilemeyecek şekilde dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan braketlerin kullanıldığı yöntemdir. Lingual tedavinin etkinliği kişiye özel olarak üretilmesi sebebiyle daha fazladır ve daha çok tercih edilir. Diğer tercih nedenleri ya da avantajları ise;

  • Yaptıkları iş veya sosyal hayatları nedeniyle sürekli insanlarla iletişimde bulunan yönetici, sanatçı, sporcu, öğretmen, halkla ilişkiler uzmanı, sağlık sektörü çalışanları, ekip liderleri, satış sorumluları, mağaza çalışanları, iş adamları, İK çalışanları gibi benzer mesleklerdeki kişiler tarafından daha çok tercih edilen yöntem olmasıdır.
  • Klasik metal diş tellerine göre, dışarıdan bakılınca görünmezler.
  • Görünmez diş teli olduğu için estetik açıdan tercih sebebidir.
  • Bu yöntem her yaş grubu insana kolaylıkla uygulanabilir.
  • Lingual diş teli tedavisi uygulanan kişilerde alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
  • Bu yöntemi tercih eden hastaların mesleki ve sosyal hayatları etkilenmez.
  • Braketler dişlerin dış yüzeyinde değil iç yüzeyinde olduğu için tedavinin gözlemlenmesi de çok kolay olur.
  • Lingual yöntemin uygulandığı hastanın yüzünün yapısına, gülüşüne ve yaşına uygun hazırlanan lingual diş telleri ile tedavi sürecinde yaşanabilecek sıkıntılar diğer tedavi yöntemlerine göre en aza indirgenmiştir.
Lingual Braket Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
  1. Genel olarak çapraşık dişlere ve pozisyon bozukluklarına sahip olan kişilerde
  2. Alt çene bozukluğu var olan ve dişleri öne kapanan kişilerde
  3. Diş gıcırdatma alışkanlıkları olan kişilerde
  4. Estetik açıdan kaygı duyan kişilerde
  5. Mesleği veya sosyal yaşantısı gereği görüntüsüne önem veren kişilerde
Görünmez Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle hasta muayene edilir. Muayene sonucunda lingual tedaviye karar verilirse hastanın özel ölçü maddeleri kullanılarak dişlerinin ölçüsü alınır ya da günümüzde daha çok kullanılan dijital tarama ile bu işlem yapılır. Ölçüler veya tarama sonuçları kişiye özel braket tasarımı için diş laboratuvarına gönderilir. Bu özel braketlerin tamamlanması altı hafta kadar sürebilir. Tamamlanmasıyla doktorun hastanın dişlerinin arka kısmına özel bir işlemle bu görünmez braketleri yapıştırır. Görünmez diş teli tedavi süresi hastanın dişlerinin yapısına, sıkışıklık durumuna ve kapanış durumuna göre en az bir yıl ile en fazla üç yıl arasında değişebilir

Lingual Braket Tedavisi Dezavantajları Nelerdir?
  1. Bu yöntemin en önemli sıkıntısı tedavi süresinin diğer tedavilerin süresine göre uzun süreli olmasıdır. Bunun nedeni ise braketlerin dişlerin arkasına yapıştırılması nedeniyle baskıyı da arkadan almasının tedavi sürecini uzatmasıdır.
  2. Diğer sıkıntı ise yine diş arkasına yapıştırılan braketler dile temas edeceği için  1 – 3 ay arası alışma döneminde hastanın bir süre konuşmasını etkileyecektir.
  3. Şunu da belirtmek gerekir ki, normal diş tellerine göre diş temizliği ve hijyeni daha zor sağlanır. Bu yüzden dişlerin fırçalanması ve temizliği konusuna ayrıca hassasiyet gösterilmelidir. Dişler gün içinde en az iki dakika süreyle ve en az iki defa fırçalanmalıdır. Kesinlikle ara yüz fırçası ve diş ipi kullanmak ihmal edilmemelidir.
  4. Lingual diş tedavisi gören hastanın özellikle florürlü ağız bakım suyu kullanması da dişlerin daha güçlü olmasını sağlar.
  5. Son olarak belirtelim, maliyet açısından diğer tedavilere göre daha yüksek olduğu da bir gerçektir.

 

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image