Oral Diagnoz
Maksiller Sinüs

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Oral Diagnoz
Maksiller Sinüs

Sinüs, burun etrafında bulunan hava boşlukları olarak tanımlanır. Maksiller sinüs ise, üst çene kemiğinde, burun boşluğunun iki tarafında simetrik olarak bulunan, içi hava dolu anatomik boşluklardır. Highmore Boşluğu olarak da bilinen maksiller sinüs, anne karnında oluşmaya başlar. Nathaniel Highmore ilk olarak tanımladığı için kendi adıyla da anılmaktadır. İlk gelişen paranazal sinüstür. Maksiler sinüs paranazal sinüsler içerisinde en büyük olan ve dental orijinli ağız içi komplikasyonlara en müsait olanıdır. Doğumdan sonra erişkin olana dek, çene kemiğinin içine doğru aşağı ve öne doğru genişleyip piramit şeklini alır.

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
Maksiller Sinüsün Görevleri

Arka dişler ve ağız içi ile yakın komşuluğu olan maksiller sinüsün;

  • Solunan havayı ısıtmak ve nemlendirme
  • Ses rezonansına katkı sağlamak
  • Kafatasındaki basınç azaltmak
  • Kafatasındaki ağırlığı azaltmak gibi görevleri vardır.
Odontojenik Sinüzit – Diş Kaynaklı Sinüzit Nedir?

Bazen diş kökleri sinüs içerisinde olabilir. Bazen de sinüs diş köklerine çok yakın seyredebilir. Dişlerde oluşan enfeksiyon bu nedenle sinüsleri de enfekte eder. Bu şekilde sinüzit ortaya çıkar.

Sinüzit; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, baş ağrısı, sarı–yeşil renkte burun akıntısı, koku almada güçlük gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Sinüzitlerin %90’ı virüs kaynaklıdır ve burundan bulaşmaktadır. Ancak %10’u bakteri kaynaklıdır ve dişlerden bulaşmaktadır. Bakteriyel kaynaklı sinüzitlerin teşhis ve tedavisi ise ağız-diş ve çene cerrahlarının kontrolü altındadır.

Oroantral Fistül Nedir?

Dişten kaynaklanan iltihaplarda, etken ya kanal tedavisi ya da dişin çekimi ile yapılır. Bu tür dişlerin çekiminden sonra, ağız boşluğu ile sinüs boşluğu arasında bir açıklık oluşabilir. Buna oroantral fistül denir.

Bazen üst çenedeki küçük ve büyük azı dişleri kökleri sinüs içinde olabilir. Diş çekimi yapılırken sinüs tabanı açılır ve sinüs ile ağız boşluğu arasında bir açıklık meydana gelir. Diş çekiminin yapıldığı çekim boşluğunda pıhtının tutunamamasına bağlı iyileşme olmadığı gibi açıklık olur. İşte oroantral fistül denilen bu durumun tedavisi cerrahi olarak buranın kapatılmasıdır.

Ağız boşluğu ve maksiller boşluk arasında oluşan, normal olmayan geçiş veya patolojik bağlantıya oroantral açıklık olarak açıklayabiliriz.

Oroantral fistül oluştuğunda hastanın yemek yerken tükettiği gıdalar burun boşluğuna kaçabilir. Bu duruma engel olmak için zaman kaybedilmeden kapatılması gerekir. Açıklık çekim sırasında fark edildiğinde tedavisi basit ve kolaydır. Geç fark edildiğinde kapatılması için cerrahi işleme gerek duyulur.

Oroantral Fistül - Açıklık Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çekimi sebebiyle oluşan oroantral fistül, hastanın sinüsü sağlıklı ise,

1-2 mm’den küçükse zaten kendiliğinden iyileşecektir. Fakat büyük açıklık oluşmuşsa cerrahi işlem uygulanması gerekmektedir. Oroantral fistüllerin kapatılmasının çeşitli yolları vardır;

  • Uzak flepler: Büyük açıklıklarda kullanılır.
  • Lokal flepler: Küçük açıklıklarda kullanılır.
  • Greftleme: Büyük açıklıklarda kullanılır.

En sık kullanılan kapama yöntemleri bukkal flep ve palatal fleptir. Bunların dışında oroantral fistüllerin kapatılmasındaki başka teknikler de kullanılmaktadır.

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image