Protetik Diş Tedavisi
Metal Destekli Porselen Kaplama

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Protetik Diş Tedavisi
Metal Destekli Porselen Diş Nedir?

Zarar görmüş dişleri güvende tutmak için yapılan, metal bir parçanın üzerine yüksek derecelerde kaynaştırılmış porselenden oluşturulan kaplamalardır. Metal parça; dişin dayanıklılığını arttırırken, üzerindeki porselen ise dışarıdan bakıldığında güzel bir görünüm elde edilmesini sağlar. Hastanın doğal dişleriyle benzer renklerde oluşturulan bu kaplamalar, uzun bir süre diş cerrahisinde çokça tercih edilmiş ve uygulanmıştır.
Porselen diş kaplamasının ömrü ortalama olarak 10-12 yıldır. Diş etinde gerçekleşen olaylar neticesinde yapılan kaplamalar bozulabilir. Bozulan kaplamayı tedavi etmek için diş hekimine gidilmelidir.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
Metal Destekli Porselen Diş Kaplamanın Ömrü Nasıl Uzatılabilir?
  • Dişleri zorlamamak gerekir. Yapılan kaplamaların çatlamasına ve kırılmasına neden olabilir.  Diş gıcırdatma gibi problemleri olan bireylerin özellikle bu duruma dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tür kişilerin; uyurken gece plağı kullanması önerilir.
  • Her gün iki defa dişler fırçalanmalı. Dişler fırçalanırken kaplamaların etrafındaki bölgeye ve kaplama yapılmış dişlerin diş eti çizgisine çok dikkat edilmelidir.  Bununla birlikte, gün içerisinde en az bir defa diş ipi kullanılması tavsiye edilir. Kaplama etrafında oluşabilecek çürük ve yaraları engellemek için düzenli ve doğru bir ağız bakımı önerilir.
  • Kaplama yapıldıktan sonra, tırnak yemek ya da fıstık gibi sert cisimleri çiğneyerek dişleri zorlamaktan kaçınmak gerekir.
  • Periyodik aralıklarla diş hekimi ziyaret edilmelidir. Bunun önemli olmasının sebebi ise kaplamada meydana gelen çürük ve olası sorunların uzmanlar tarafından erken teşhis konur ve tedavisi yapılır. Yapılan bu tedaviler kaplamaların ömrünü daha da uzun kılar.
Kaplamanın Değiştirilmesi Gerektiğini Nasıl Anlarım?

Kaplamanın yapılan diş ile birleşme noktasını gözlemleyerek anlaşılabilir. Eğer, diş etinden daha kısa bir kaplama görüyorsanız muhtemelen kaplamayı değiştirmeniz gerekir. Normal şartlarda, ev gibi mekanlarda, bu boy farkını gözlemlemeniz oldukça zor. O yüzden düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeniz, sizin için daha iyi olacaktır.

Eğer kaplamanız hasar almışsa ve değiştirilmemişse bu durum farklı diş ve diş eti sorunlarına yol açabilir. Bunların başında kaplama yapılan dişin altında oluşan çürükler gelmektedir. Çürüklerin seviyesine ve kaplamanın durumuna bakarak yedek kaplama yapılır. Çürükler doğru ve düzün bir şekilde tedavi edilmezse o diş için kanal tedavisi gerekebilir.

Bir diğer önemli nokta ise bu tedavileri yapan diş hekiminin ne kadar kabiliyetli olduğudur. Acemi bir diş hekimi tarafından yapılan estetik görünümden uzak kaplamalar, yapılan kaplamanın normalde olması gerekenden daha erken tahriş olmasına ve değiştirilmesine neden olur. Maalesef ki bu durum sıkça karşılaşılan ve büyük bir sorun hâline gelmiş bir durumdur.

Metal Destekli Porselen Kaplamaların Önemli Özellikleri
  1. Metal destekli porselenler, genelde zarar gören ya da çürümüş dişleri düzeltmek amacıyla uzun köprü protezlerinde tercih edilmektedir.
  2. Uzun süredir güvenle uygulanmaktadır. Bu uygulama, diş cerrahisinde diş kaplamaları ve köprülerin üretimi için kullanılmıştır. Uygulayan hekimlerin çoğundan tam not almıştır.
  3. Bu kaplamaların, çokça tercih edilmesinin en önemli sebebi ise estetik görünümünün yanı sıra bütçe olarak da hastayı zorlamamasıdır. Tam seramik kaplama gibi estetik gözükmesine rağmen tam seramik kaplamadan daha ekonomiktir.
  4. Oldukça dayanıklı kaplamalar olduğundan hekimler tarafından önerilir. Bu uygulamada kaplamalar çatlaklara ve kırılmalara son derece direnç gösterir. Bu nedenle özellikle ağzın arka bölgelerindeki dişlerde uygulanır.
  5. Uygulamada farklı metaller kullanılabilir. Bu kaplamalarda, popüler bir seçim olan ana metal alaşımları (krom, kobalt ve nikel gibi) gibi farklı tür metaller tercih edilerek yapılabilir.  Ancak seçilecek metalin hastada herhangi alerjik reaksiyon göstermeyeceğine emin olunmalıdır. Bu yüzden altın alaşımları, bu uygulamada en iyi metallerden biri olarak kabul edilir. Çünkü altın alaşımları, alerjik reaksiyona neden olmaz.

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image