Pedodonti
Sabit ve Hareketli Yer Tutucu

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Pedodonti
Yer Tutucu Nedir?

Yer Tutucu: Süt dişlerinin erken kaybedilmesi sonucunda çıkacak olan daimi dişlerin yerleri korunarak daimi dişlerin kaviste düzgün çıkmasını sağlayan apareylerdir.
Süt dişleri kemik içerisindeki daimi dişler çıkıncaya kadar ağızda bulunurlar ve daimi dişlerin yerlerini hazırlarlar. Fakat bazen çocuklarda ağrı, apse, travma ve derin çürük gibi nedenlerden dolayı süt dişlerinin çekilmesi gerekir. Neticede erken yaşta süt dişi kaybı yaşanır. Kaybedilen süt dişi görevini tamamlayamaz. Altındaki kalıcı dişe ait çekim boşluğu kalıcı diş ağızda çıkana kadar çeşitli tel ve apareyler ile korunmalıdır. Altındaki kalıcı dişlere ait çekim boşluğunun kalıcı diş ağız içinde çıkıncaya kadar çeşitli tel ve apareyler ile korunmalıdır. Düşme zamanı gelmeden çekilen süt dişleri boşluğu kısa sürede komşu süt dişleri tarafından kapatılır. Altta bulunan daimi diş, zamanı geldiğinde kendine ait olan boşluğu bulamadığı için çıkamaz. Bu durumda diş ya yanlış pozisyonda çıkar ya da gömülü kalır. Bu durumda devreye yer tutucu apareyler girer.
Ağız içinde daimi dişler görününceye kadar süt dişlerinin görevini yapan sabit veya hareketli apareylere “yer tutucular” denir.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
Yer Tutucu Çeşitleri

Çocuğun yaşına ve kişisel özelliklerine uygun olarak seçilirler. İki çeşit yer tutucu vardır: Hareketli, takıp çıkarılabilen yer tutucular ve sabit yer tutucular. Sabit yer tutucular da kron-loop, band-loop, lingual holding ark, nance holding ark, transpalatal ark, kron-distal shoe gibi türlere sahiptir.  Fonksiyonlarına göre ise; fonksiyonel olanlar ve fonksiyonel olmayan yer tutucular olarak ikiye ayrılır. Dişlere uyguladıkları kuvvetlere göre de farklı çeşitleri vardır; aktif yer tutucular, pasif yer tutucular.

Sabit Yer Tutucu Apareyler:

Sadece hekim tarafından takılıp çıkarılabilen, hareket etmeyen, yapıştırıcı ile simante edilen metal tutucudur. Çocuğun yaşının küçük olduğu durumlarda uygulanır. Ektodermal displazi (kalıtımsal bir gelişim bozukluğu hastalığı) gibi sendromlara bağlı olarak dişlerin oluşmaması durumunda ya da travma gibi ön dişlere kadar ilerleyen büyük kayıplarda yer tutucu yerine geçici diş protezleri kullanılır. Dişlerin boşluğuna göre belirlenirler. Dişin her iki tarafında boşluk varsa “lingual ark” veya “palatal ark”, tek diş eksikliğinde ise “bant loop” sabit yer tutucu kullanılır. Sabit yer tutucular, çocuğun çene gelişimini olumsuz anlamda etkilemezler. Büyüme çağındaki çocuğun çene yapısı da büyür, gelişir. Bir süre sonra ağız uyumunu kaybeder ve yenisinin yapılması gerekir. Sabit yer tutucular en fazla iki diş eksikliğinde kullanılan bir yöntemdir. Sabit yer tutucular, halka şeklinde bir gövdesi vardır. Küçük bir uzantısı bulunan apareyler, arka süt azı dişlerin eksikliğinde kullanılırlar.

Sabit Yer Tutucuların Özellikleri:         

  • Sabit yer tutucular, dişlere daha yakındırlar.
  • Sabit yer tutucular, tek seansta uygulanabilirler.
  • Sabit yer tutucular, periodontal sorunlara neden olmazlar.
Hareketli Yer Tutucular

Görüntüsü pekiştirme plaklarına benzeyen, birden fazla boşluk bulunması durumunda uygulanabilen tutuculardır. Takılıp çıkarılabilir. Yaş olarak biraz daha büyük çocuklarda tercih sebebidir.    

Hareketli Yer Tutucuların Özellikleri:   

  • Hareketli yer tutucular, okluzal fonksiyonu diş eksikliğini tamamlar.
  • Hareketli yer tutucular, gece yatarken de uygulanabilirler.
  • Hareketli yer tutucular, birden çok diş kaybında uygulanabilir.

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image