Ağız, Diş, Çene Cerrahisi
20 Yaş Dişi Ameliyatı

https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-750-×-750-piksel-2.png
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2020/04/floater-1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ağız, Diş, Çene Cerrahisi
20 Yaş Dişi Ameliyatı

Ana dişlerimiz dışında kalan 4 adet büyük azı dişimiz 20lik dişler, 20 yaş dişleri ya da akıl dişleri olarak adlandırılır. 20lik dişlerimiz alt ve üst çenemizin en arka kısımda yer alır.
Dişlerimizin gelişim serüveni biz 6 aylıkken başlar. 6 ay ile 3 yaşlarımız arasında altta 10, üstte 10 olarak toplamda 20 adet olan süt dişlerimiz çıkar. 9-10 yaşlarımıza geldiğimizde süt dişlerimiz yavaş yavaş dökülür ve yerini yetişkin dişlerimiz alır.
Yetişkin dişlerimizin toplamda 32 tane olması gerekir. Bunların 28 tanesi yani ana dişlerimiz, çocukluk ve erken ergenlik dönemimizde tamamlanmış olur. Diğer 4 dişimiz ise, 20 yaş dişimiz olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi 17-25 yaş civarında çıkan bu dişlerimiz, genellikle sağlıklı bir şekilde çıkamaz.
20lik dişlerimiz,
• gömülü olabilir.
• yarı gömülü olabilir.
• yetersiz alan nedeniyle ağız içi etlerini sıkıştırabilir.
• diğer dişlerimize zarar verebilir.
• ağrıya neden olabilir.
• ulaşılması zor bir konumda ise yeterli olarak temizlenemeyebilir.
Yukarıda sıraladığımız gibi nedenlerden dolayı yirmilik dişlerimizin bazı durumlarda çekilmesi ya da gömülü olması halinde cerrahi operasyonla alınması gerekebilir.
Eğer çene yapımız uygunsa ve yirmilik dişlerimizin yeterli çıkış alanı varsa 20 yaş dişlerimizi sorunsuz çıkartabiliriz.
https://dentiusklinik.com.tr/wp-content/uploads/2022/06/Adsiz-tasarim-29.png
20lik Diş Belirtileri Nelerdir?

20lik Diş Nereleri Ağrıtır?

Yirmilik dişlerimizin çıkışı veya gömülü kalması sırasında görülen en yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Dişlerimizde ağrı,
  • Diş etimizde ağrı,
  • Diş etimizde hassasiyet,
  • Baş ağrısı,
  • Çeneye vuran ağrı,
  • Kulaklarımıza ya da kulağımıza vuran ağrı,
  • Lenf bezlerimizde şişlikler,
  • Ağzımızda kötü koku,
  • Çiğneme sırasında ağrı,
  • Ağzımızı kısıtlı açabilme…

Eğer yukarıdaki şikayetleri yaşıyorsanız, diş hekimlerimizden randevu alabilirsiniz.

20 Yaş Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle şunu belirtelim ki, yirmilik diş ameliyatının nasıl yapılacağı her hastaya göre değişir. Diş hekimlerimiz hastanın diş röntgen görüntülerinde görülen dişin konumuna göre 20lik diş ameliyatını nasıl yapacağına karar verir.

Yirmilik dişimiz eğer diş etimiz içerisinde yer alıyorsa ya da diş köklerimiz çene kemiğimizin içinde gömülüyse dişimizin tek parça halinde çıkarılması pek mümkün değildir. Diş hekimlerimiz böyle bir durumda dişi birkaç parçaya ayırır ve dişi bu şekilde çeker. Farklı bir yöntem ise, dişin çekilebilmesi için diş etine kesi açılarak müdahale edilmesidir. Dişin daha kolay bir şekilde çekilebilmesi için kesi açılması gerekebilir.

Diş çekildikten ve bu bölge temizlendikten sonra diş etine dikiş atılır. Operasyondan belirli bir süre sonra dikişler alınmalıdır.

20lik Diş Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Yirmilik diş ameliyatının ne kadar süreceği hastadan hastaya değişir. Ameliyat lokal anestezi uygulaması ile yapılır. Dişin konumuna ve çekilecek diş sayısına göre yirmilik diş ameliyatının ne kadar süreceği farklılık gösterebilir.

20lik Diş Çekimi Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ameliyatın hemen sonrasında müdahale edilen bölgede kan sızıntısı olması normaldir. Bunun için hemen panik yapmayalım.

Diş hekimlerimiz operasyon sonrasında yapmamız gerekenler hakkında bizi muhakkak bilgilendirirler. Onların önerdiği süre boyunca, ameliyat bölgesinde pıhtılaşmanın sağlanması için yemek yememeli ve su içilmemeliyiz.

Operasyon sonrasında işlem gören bölgede şişlik oluşabilir. Şişliklerin inmesini sağlamak için buz kompresi yapabiliriz.

Lokal anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte şiddetli ağrılar yaşanabilir. Diş hekimlerimiz bu gibi durumlar için ağrı kesici ilaç reçetelendirecektir.

İyileşme sürecinde dişin çekildiği bölgeye ellerimizle veya dilimizle dokunulmamalıyız. Yemek yerken ağzımızın diğer tarafını kullanmalıyız.

Pıhtılaşmayı önleyeceği için ilk 24 saat boyunca sigara kullanmamalıyız.

Bize Ulaşın

+90 312 577 10 80

Copyright 2022 by Acom  All rights reserved.

Copyright 2023 by Acom  All rights reserved.

bt_bb_section_top_section_coverage_image